Drömköket

När vi gjorde planritningen utgick från att ha plats med en stor köksö. När man bygger ett nytt hus finns vissa regler att följa och det är olika från kommun till kommun. Vi utgick ifrån att det skulle vara 120 cm fri yta runt köksön. Detta gav att vi tryckte in häll delen in i kontoret och då även kunna bygga en egen ”kåpa” till fläkten.

Köket är placerat mitt i huset, husets hjärta. Vi har fyra stora träfönster och en glasad balkongdörr som vetter mot väst i köket. Rummet är öppet med två portaler som leder mot hall och matsalen.

Något som redan var bestämt från början är att vi skulle välja ett träkök av hög kvalité. Köket är något du oftast använder flera gånger per dag. Kök utsätts för nötningar, fukt och fett. Vi valde att köpa ett Lidhults kök av Köksmagasinet i Borlänge. Det är ett träkök i ask och vi kunde köpa det obehandlat vilket gav oss möjligheten att få måla i vilken kulör vi önska och få välja linoljefärg. Trä kan man renovera och linoljefärg kan vi förbättra och måla om lätt. För oss har hållbarhet varit viktig i våra beslut om huset och gården.

Den långa bänken mot fönsterna har vi lyxat till det med två diskmaskiner, en stor ho. Höger sida har vi valt att inte placera några skåp utan gjort plats åt en diskvagn för att ta den rena disken ut till matsalen. Nu kan man tycka att allt bör få plats i ett så stort kök men vi har valt att ha de mesta porslinet i matsalen så de som dukar inte stör i köket.

En stor skönhet är våra bänkskivor i köket. Botticino är en klassisk beige, varm marmor med fin ådring. Denna vackra polerade sten köpte vi hos Wasasten i Älvdalen. De har även hjälpt oss med många vackra stenar till huset. Så som det vackra kalksten golvet som beklär köket och vidare ut i hallen.

Köksön bekläs av en träbänkskiva som Mattias själv har skapat av hyllplan av limmfog som vi köpt på bygghandeln i Leksand, Bolist. Han har limmat ihop dem sida vid sida. Sedan sågat ut formen. Sedan gjort en till och gjort den några centimeter mindre. Sedan limmat dem på varandra. För att sedan få den lyxa känslan har han profil fräst en vacker kant runt hela köksön.

Belysning är så viktigt i rum än om vårt kök oftast inte behöver belysas då våra vackra fönster ger oss sådant vackert sken i hela rummet. Men när solen lagt sig ger våra vackra vägglampor ett viktigt sken i rummet. Vi har valt att kunna dimra alla lampor i huset vilket vi starkt rekommenderar. Lamporna är nyproducerade i gammal stil. Mässingen ger en varm och lyxig känsla åt rummet. Lampskärmarna har vi valt i en beige färg som matchar tapet och bänkskivan i sten.

Finns så mycket att skriva om. Vad vill ni veta mera om. Är det lådor, handtag, vitvaror, hur är hoarna monterade, varför dessa blandare, tapet, lister, takrosett…? Skriv gärna en kommentar nedan om vad du vill att jag ska fördjupa mig i för just köket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: