Blogg

Vart ska huset ligga…

Varför valde vi att bygga huset där det ligger nu?! Mattias viste redan på visningen vart han ville ha ett bostadshus på den här gården. Jag själv kunde bara se kraftgatan med el som ligger ett stenkast från vår gård. Vist det är två andra gårdar som ligger närmare med det var det som drog mitt öga.

Här ser ni Mattias förklarande för mig hur han önskade att bygga ett hus.

Våra tankar på huset och gården var redan igång innan vi hade vunnit budgivningen. Det första huset vi kikade på heter Kaptensgården och går att köpa av Eksjöhus. Jag minns att jag gjorde om planlösningen som blev helt magiskt bra. Vi båda var så nöjda. Huset skulle vara uppe på kullen och kännas som att den passar in och ramar in gården. Den känslan fick vi inte med denna husmodell, den var för liten på längden. Vi letade vidare och fann ett hus hos Lövsta Trähus som heter Ängelund. Den gav oss en husmodell som skulle passa gården. Husen skiljer sig på ca 100 kvadratmeter. Frågan var bara hur kan vi bygga ett sådant stort hus med liten budget?

Nedan kan ni se huset vi byggt och det var just ett flygfoto som avgjorde att Kaptensgården inte skulle passa in för att knyta ihop gården. Det är långt mellan byggnaderna och då behövdes ett betydligt längre hus. Jag började med planlösning så den skulle passa våra behov men skulle säga att ett hus som är mera som en kvadrat är mycket lättare och man får mera yta än rektangel.

Köket styrde hela planlösningen och hamnade mitt i huset. Denna ändring är vi mycket nöjda med. Huset är stort och landade till slut på 377 kvm. Med tanke på huset storlek har det få rum men alla i väldigt bra proportioner och det upplevs inte trångt någonstans. Från originalet hos Lövsta Trähus har vi ändrat planlösningen men även takhöjd och storlekar på fönster. Jobbat mycket på att få till de ”rätta” proportionerna man ser från förr som ger en harmoni för ögat. Vi har även förlängt skeppet på husets baksida så köket blev lite större. Alla ändringar gjorde det omöjligt för Lövsta Trähus att kunna leverera vår husdröm så vi beslöt oss för att bygga huset i lösvirke.

Om vi backar i tiden och hamnar i tiden när gården bedrevs som en gård fanns det ett bostadshus som jag märkt upp som en röd rektangel nedan. Den blå byggnaden jag ritat ut var ett stall. Vid den gula rutan fanns det en smedja. Det har även funnits två stycken härbren. För att ha en fungerande gård med djur förstår jag varför man tryckte ihop alla byggnader fast man hade stor mark. För idag när man glömt något hinner man bli helt slut innan man gjort det som tanken var.

Idag är härbret och timmerhuset nermonterade.

För att få huset att kännas som det alltid stått där var det viktigt att det samspelar med resterande byggnader. Och då vi valt att endast ha kvar ladan utgick vi ifrån placeringen av denna. Men den står inte ”rakt” på tomten utan snare snett. Jag och Mattias satt ett snöre så som jag dragit strecket nedan. Så husets stora del livar med ladugården. Sedan ger utbyggnaderna fin proportion till gårdens bredd. Det var mycket nervöst att mäta ut själva vart huset skulle ligga. Hade vi tagit in någon som måttat ut det åt oss hade det ju varit lite lätte men det blev ett ekonomiskt beslut att ställa ut huset hörn själva. Med tanke på att vi använt ett rep och fluktat tills oss platsen är jag mycket nöjd med placeringen av huset.

Här nedan kan ni se när Mattias börjar ta ner den skog som fanns på kullen. Han tog ner ett hundra tal träd än om det var många små. Sedan markplanerade vi själva med en traktorgrävare vi köpte. Allt ris ni ser grävde vi ner i marken på några olika ställen på gården. När huset sedan var på plats har vi fyllt ut kullen med massor som vi fått ihop när vi har markplanerat på andra ställen på gården. Vi har även fått tag på massor genom att gräva hål och fyllt dem med sten. För sten är något vi har för mycket av.

Det var ett tufft jobb att göra klart platsen för huset. På bilden nedan kan ni se hur mycket ris det var som behövdes släpas och grävas ner. De rötter som var efter lite större träd grävde vi också ner. Sen som tur var är det sand på kullen inte ett berg som de flesta trodde. Så vi kunde utan materialkostnad börja med att plana ut med materialet kullen redan hade. Sand! Känns som vi levt i en sand öken de senaste åren. Våra bilar på service har dem undrat vad vi gjort för alla filter har varit igensatta med sand. Det är inte optimalt att öppna upp så stora ytor som vi gjort. Vi längtar verkligen till vi fått en stabil grund att stå på och inga mera sandvindar på gården uppstår.

Något viktigt för mig var att återföra det vi tagit bort. Det gröna. Därför blev det självklara valet ett grönt hus. Det röda taket plockar upp det röda på ladan som även binder ihop det fina orangea som alla tallar runt oss ger. Bilden nedan verkligen visar att ett mindre avlångt hus inte skulle ha ramat in gården som det gör nu. Än om det är ett långt avstånd mellan bostadshuset och ladan känns dt som en innergård. Jag tycker att slutresultatet blev bättre än vad vi kunnat drömma om.

Nedan har ni en film där vi markplanerar för huset och jag pratar lite om uteplats.

Inspirerar mig.

Det som har inspirerat mig är platser jag varit på. För att sedan förmedla mina upplevelser som jag själv saknar bilder på är Pintrest ett mycket bra verktyg. Inte lätt att förmedla till sin partner om hur man ser sin vision. Det är en sak att sitta i en huskattalog där det redan finns färdiga resultat och som många gånger går att få se live i visningshus. Ta bara så som takhöjd, rummens storlek och ljuset som faller in genom fönsterna. Ska man bygga efter exakt sin dröm och kanske något som är out side of the box är det betydligt svårare.

Jag har en vän i Enköping som bor på en ö och där finns Bryggholmens gård. Första gången jag var påväg dit gick vi till fots och det var en varm sommardag. Först mötets vi av ett så vackert hönshus och blev ett måste i mitt framtida liv. Vi ska bygga ett hönshus i år och detta kommer vara en av inspirationerna men Mattias har lite större planer för våra höns så det blir ett spännande uppdrag att samsas om design och funktion.

Det är just det att samsas och hitta vår väg ihop. För när man jämkar blir inte slutresultatet som visionen. En svår balansgång. Se bilden nere till vänster och titta på snickarglädjen högst uppe på panelen.

https://www.bryggholmen.se/

Jag ville också ha rundlar/toppar som avslut på vår panel men lite mera åt Taj Mahal. Vi gjorde en test bräda men jag fick inte igenom det utan Mattias känsla blev att det såg ut som kondomer stående runt hela huset. Istället gjorde vi dem helt runda.

Det som även inspirerade från Bryggholmens hus är panelen. Den är bredare än vad man kan tro. Mattias ringde dit och de var snälla och måttade. För det med panel är inte lätt att prata om hos bygghandel eller med snickare. Dem säger att det går inte, det spricker bara. Fick känslan av att ”lilla gumman det förstår du väl att det inte går”.

Mina tankar och envishet gick ändå tillbaka till vad jag sett och upplevt. Jag har sett bred panel på många hus som även är från 1700 talet och hur har dem klarat det i flera hundra år. Det måste gå. Vändningen blev när jag fick komma hem till en kökskund jag hade och fick se deras vackra kilsågade golv. Det är ett magiskt golv med vacker kilsågad furu. Jag tror att några golvbrädor var upp mot 50 cm breda. Golvet kommer från Hälsinglands allmoge golv . Vi kontaktade dem och utan problem leverande dem dryga 30 cm bred panel åt oss. För att minska sprickbildning på panelen spikar man ENDAST fast panelen med EN spik i mitten. Mycket viktigt för då kan panelen röra sig. För att hålla det mera på plats är det lockläcktens uppgift.

Bilden till vänster är inspirationsbild från Pintrest. https://www.pinterest.se/pin/361765782567276770/

Huset smycke är ändå entrén med dess snickarglädje och för att få en mera lyxig känsla viste jag att det var viktigt att just denna del måste bli mera unik. Var något utanför det vanliga till det annars ganska hårda manliga uttryck huset har.

Det jag fastnade för var detaljen ni ser ovan på bilden till vänster, dekorationen under staketet. Det var något som måste finnas med. Sen är vi i dalarna så motivet bör efterhärma kurbits för att anknyta till platsen. Mattias har en tatuering på armen som har inspirerat mig till de olika räckena. Något jag själv inte hade lagt märke till är att många hus har olika räcken på de olika våningsplanen men det var något Mattias önskade och jag föll snabbt för den idén. Det är fint med en mera fyll nere och en som ger ljusinsläpp uppe. Både för att avdela på huset men även få in mera ljus till vardagsrummet uppe. När man även sitter på balkongen är det lättare att se igenom. Nere med ett mera fyllt staket håller det snö borta.

Först var tanken att vi själva skulle göra all snickarglädje men det blev inte rimligt i den tidsaspekten vi hade. Vi är glada att vi hittade Gaveldekor i Uppland som jobbar med detta hela tiden och gör otroligt vackra produkter. Han var sååå tålmodig med mig och min design. Blev många mail som ovan med förslag. Som tack för den stora förståelsen och tålamodet han hade med mig tog jag med en liten gåva som tack för det jobb han gjorde för oss.

https://www.gaveldekor.se/sv-SE

Bilden ovan ser ni till vänster hur vi funderar på att slutresultat ska bli. Bilden till höger är hur det ser ut idag. Jag har även önskemål om att vi ska sätta en svarvad kula i mitten på runden uppe på balkongen. Något som är en fördel att hålla sig till samma färg på ett hus är att du kan gå bananas utan att det blir för mycket. Nu är det samma färg på huset och snickarglädjen men snickarglädjen har mera vitt i sig. Detta var inte tänkt från början men något Mattias fick strida med ett tag men glad att han gjorde. Det ramar verkligen in var entrén är på huset.

Bilden till vänster är min inspirationsbild från Pintrest. https://www.pinterest.se/pin/361765https://www.gaveldekor.se/sv-SE/782560430233/

Vänster bild ovan och nedanför är bilder från Pintrest som har inspirerat mig till husknutarna på huset. Som vi sedan även knöt ann till inne med portalerna på bottenvåningen. Sen fick Mattias sådan feeling på portaler så han gjorde en ute till groventrén utan att från mig på den. Men tror vi kan lösa proportionerna med en mycket bred trappa där.

Våra husknutar är inspirerad från en inomhus bild men tycker att den ger mer den karaktären på huset jag önskade från början. Se sista bilden till vänster för hur jag önskade husmodell. Nu finns det inte många hus från denna tid som vi försöker efterhärma. Husets karaktär är lite mellan två skeden i arkitekturhistorien. Den breda raka grova panelen är en senare tid men formen och balkongen är en mera tid mot det industriella smala panelerna med stående liggande och stående panel igen.

Bilden till vänster är inspirationsbild från Pintrest. https://www.pinterest.se/pin/361765782573752099/

Nedan till vänster är mitt drömhus men det var verkligen inte Mattias. Han tycker det ser ut sm en skolbyggnad. Det vi var överens om att gården behövde ett långt hus om det skulle ligga på kulen på gården. Det har aldrig legat ett bostadshus här men tittar man på en karta känns det naturligt för gården och ramar in gården och dess andra byggnad.

Färgen på huset bestämde vi ett tidigt skede och det är bilden till höger nedan. Men som ni ser har vårat hus inte den färgen. Utan när det blev dags för det stora beslutet om färg sa jag – Det där har jag aldrig godkänt!

Ok vad hade hänt. Hade jag verkligen kommit överens om den färgen. Men hur? Jag kunde verkligen inte förstå. Ett grönt hus, ja för att återföra allt grönt vi hade tagit bort i form av skog. Inte skulle jag säga ja till ett lugnt grönt och vitt hus. Jag var helt bombsäker på att vi hade kommit överens om ett helt grönt hus med bara en färg. Jag letade i alla flöden vi kommunicerar på. Messenger på fb, pintrest, sms, you name it. Hittade inget. Det är faktiskt en gåta än idag hur jag kom fram till att det skulle vara bara grönt. Jag har även letat bland gamla foton på hus jag besökt men hittade inget. Vi letade efter helt gröna hus på semestern men alla gröna hus var verkligen inte som visionen.

Visioner kan vara farliga och svåra att förmedla. Det var mycket en känsla i min vision som jag ville uppnå och den är svår att förmedla till någon som måste se ett slutresultat innan de ser det.

TV: https://www.pinterest.se/pin/361765782560358530/
TH: https://www.pinterest.se/pin/361765782562173460/

Bilderna ovan har varit till stor inspiration till oss och många beslut har tagits utifrån dem så stort tack till dem som har delat dessa. Annars skulle jag säga att min inspiration kommer från mitt iv. Platser jag besökt. Känslan du får när du bor på ett lyxigt hotell. Jag tar inte saker rakt av utan alla intryck blandas ihop sen drömmer jag om det när jag sover och ur det kommer mina visioner, så som färgen på vårt hus.

Nedan har ni länk till mitt Pintrestkonto och vi har ett trevligt Youtubeklipp om husknutarna till huset att kika på. Tänker att jag gör ett liknande inlägg om inspirationen inne i huset också med de mest betydande inspirationskällorna där med. Har ni några önskemål som jag bör skriva om kommentera mer än gärna nedan på detta inlägg. Skriv även gärna vad som inspirerar dig.

Boka in 3 juli, Tusen Trädgårdar!

Boka in 3 juli i almanackan och vi hoppas ni kommer förbi oss på Tusen trädgårdar. Det är Riksförbundet Svensk Trädgård som håller i aktiviteten. Det är Sveriges största trädgårdsvisning som lockar många besökare när tusentals trädgårdsägare över hela landet öppnar upp för en dag. Sverige bjuder in till fest i trädgården!

För två år sedan var vi med i Tusen Trädgårdar och vi hade ca 70 stycken besökare. Det var en härlig dag och så trevligt att få träffa andra människor och höra om deras trädgårdar och vad de tyckte om vårat projekt.

Nu har det hänt mycket sedan förra Tusen Trädgårdar. Vi har bland annat gjort stora rabatter runt vårat nya hus på framsidan. Planterat vinbärsbuskar och hallon. Även gjort ett till trädgårdsland precis som den på bilden. Den är bygg av massor från gården efter vi markplanerade så det är mer kvickrot än jord känns det som. Så förra året med husbygget och allt tog ogräset över. Mattias ville ha grisar igen så vi byggde hagen ovanpå landet med hopp om att Linderö svinen kommer äta upp det mesta så att det kommer bli hanterbart. Där hoppas vi på att få till ett självplock av blommor och kanske lite grönsaker.

Gångarna på innergården har vi fyllt med träflis vilket ger en varm känsla och härligt att gå på. Tanken var från början en fin grusad innergård där jag skulle randat varje fredag. Som en gammal kyrkogårdsarbetare skulle det ju vara drömmen men tills vi har fått till alla byggnader som kommer vara är träflisen en bra lösning. Flisen håller fukten i marken och det blir lätt att få bort allt ogräs som är. Vi har valt att endast tagit bort de värsta ogräsen och sedan lagt flisen rakt ovanpå och sen ta tag i all kvickrot mm i vår takt. Vi har ren sand på gården och den blir som cement så väldigt svårt med ogräsrensning så fukten som binds i flisen gör det betydligt lättare att få med alla rötter upp ur marken. Vi vill tacka några besökare från förra gången som efter det besöket kom med en massa ris av deras buskar hemma som faktiskt har bidragit en liten del till de fina flisgångarna.

Parkeringen kommer att vara vid ladan och vi ska se över fler parkeringsmöjligheter men anvisningar kommer att finnas på plats. Det vi märkte förra gången var att vi har ju en stor tomt på 2,6 hektar och det är svårt att hinna med alla och visa runt allt. Därför har vi nu gjort en karta över gården och ett häfte med information om de olika rabatterna och trädgårdslanden. Dessa kartor med häfte kommer att finnas vid parkeringen och inne i gårdsbutiken som är i ladan på innergården.

1. Huvudbyggnad 2. Parkeringen och nr 20. Ladan

Skillnaden i år kommer att vara att fika och korvförsäljning kommer att ske uppe i stora huset. Ni kommer kunna sitta i matsalen, uterummet och balkongen uppe. Vi hoppas på fint väder så vi även har bord ute med. Är man mera sugen på en glass kommer det att gå att köpa nere i ladan i gårdsbutiken där ni även kommer hitta trädgårdsrelaterade saker och naturvårdsprodukter så som linoljesåpa och schampotvålar. Vi får se hur stor del byggnadsvårds saker som kommer att finnas men vi hoppas på ett litet smakprov om vad vi önskar att kunna erbjuda i framtiden.

De gröna markerade områdena är planteringar av olika slag. Våra rabatter innehåller perenner, lökväxter, buskar och vintergrönt. Det är stora rabatter och på sin uppbyggnad. Du som besökare behöver lite fantasi för att kunna se känslan och slutresultatet. Skulle nog säga att om cirka fem år har nog rabatterna satt sig mera men det är en spännande resa att få följa och som vi vill dela med oss av.

Nere på gårdsplanen vid ladan har det hänt mycket. Timmerhuset som vi trodde vi skulle göra om till gårdsbutik har flyttats till Sollerön och herrbrett har flyttat till en by längre bort. Där timmerhuset stod ska vi bygga ett stort växthus med gårdsbutik. Detta bygge trodde vi skulle dra igång i år men livet ville något annat så planerna ligger till nästa år istället. Området där herrbrett stod ska vi börja bygga ett hönshus med gård till dem. Detta hoppas vi att ni kommer få se lite uppbyggnad av. Planen är i alla fall att få klart så pass att hönsen kan flytta dit senast i höst. På innergården kommer vi även ha försäljning av växter.

För er besökare har Riksförbundet Svensk Trädgård fixat så ni lätt kan skriva ut information om de trädgårdar ni vill besöka, följ denna länk. Trädgårdar Jag vill besöka. Det ska läggas till om att det nyligen har släppts på deras hemsida om datum för detta och alla som tänkt vara med har inte uppdaterat det ännu. Kanske har du en trädgård som du kan tänka dig att dela med dig av? In och läs om det anmäl dig, så härligt att få dela med sig av sitt fina arbete där man själv hittar ett lugn och energi. Det är mycket uppskattat. Vi hoppas att vi ses i sommar!

För er som vill se av gården innan kan ni titta in på vår Youtubekanal där ni kan se klipp om vår trädgård och vår resa med det nybyggda huset. Går även att boka en tid för att komma till gården och så fort våren kommer vi ha vissa dagar öppet.

Årets perenn 2022

Calamagrostis brachytricha – Diamantrör

Diamantrör är ett förtrollande vackert prydnadsgräs som kombinerar skönhet med anspråkslöshet och en härdighet som räcker för hela landet. Perennagruppen har därför utsett diamantrör, Calamagrostis brachytricha, till Årets perenn 2022.

Det är på hösten diamantrörets skönhet tar andan ur oss. De skira, fluffiga blomvipporna utvecklas i slutet av augusti och är då ljust rosatonade med inslag av grönt. I torrt väder är vipporna lätta och luftiga. Minsta vindpust sätter dem i rörelse, vilket skapar lite extra spänning och dynamik i trädgården. När det är fuktigt samlar de på sig massor av vattendroppar. Vid rätt ljusförhållandena skimrar dropparna som diamanter, ett fenomen som gett gräset dess svenska namn.

I år har vi beställt hem ett fint sortiment av perenner och det ser vi framemot. Kommer även gå att köpa växter som vi själva har drivit upp. Perennerna kommer i slutet av av april. Håll utkik här på hemsidan eller maila till hemregard@hotmail.com för att anmäla er till vårat nyhetsbrev.

Vi har valt att ta hem Calamagrostis acutiflora overdam som ni kan läsa om nedan. 

Brokbladigt tuvrör –  Calamagrostis acutiflora overdam 

HÖJD: 150 cm 

BLOMNING: Juli-Aug 

VÄXTPLATS: Sol-halvskugga. Växer bra i de flesta jordar. Klarar styv lerjord. 

UTSEENDE: Smala bruna vippor. Vitrandiga blad. Upprätt. 

EGENSKAPER: Stiligt och odlingsvärt gräs. Utmärkt i rabatt som solitär eller i grupp. Fin vinterform. 

HÄRDIGHET: A – Övervintrar pålitligt 

PLANTERINGAVSTÅND: 50 cm 

Drömköket

När vi gjorde planritningen utgick från att ha plats med en stor köksö. När man bygger ett nytt hus finns vissa regler att följa och det är olika från kommun till kommun. Vi utgick ifrån att det skulle vara 120 cm fri yta runt köksön. Detta gav att vi tryckte in häll delen in i kontoret och då även kunna bygga en egen ”kåpa” till fläkten.

Köket är placerat mitt i huset, husets hjärta. Vi har fyra stora träfönster och en glasad balkongdörr som vetter mot väst i köket. Rummet är öppet med två portaler som leder mot hall och matsalen.

Något som redan var bestämt från början är att vi skulle välja ett träkök av hög kvalité. Köket är något du oftast använder flera gånger per dag. Kök utsätts för nötningar, fukt och fett. Vi valde att köpa ett Lidhults kök av Köksmagasinet i Borlänge. Det är ett träkök i ask och vi kunde köpa det obehandlat vilket gav oss möjligheten att få måla i vilken kulör vi önska och få välja linoljefärg. Trä kan man renovera och linoljefärg kan vi förbättra och måla om lätt. För oss har hållbarhet varit viktig i våra beslut om huset och gården.

Den långa bänken mot fönsterna har vi lyxat till det med två diskmaskiner, en stor ho. Höger sida har vi valt att inte placera några skåp utan gjort plats åt en diskvagn för att ta den rena disken ut till matsalen. Nu kan man tycka att allt bör få plats i ett så stort kök men vi har valt att ha de mesta porslinet i matsalen så de som dukar inte stör i köket.

En stor skönhet är våra bänkskivor i köket. Botticino är en klassisk beige, varm marmor med fin ådring. Denna vackra polerade sten köpte vi hos Wasasten i Älvdalen. De har även hjälpt oss med många vackra stenar till huset. Så som det vackra kalksten golvet som beklär köket och vidare ut i hallen.

Köksön bekläs av en träbänkskiva som Mattias själv har skapat av hyllplan av limmfog som vi köpt på bygghandeln i Leksand, Bolist. Han har limmat ihop dem sida vid sida. Sedan sågat ut formen. Sedan gjort en till och gjort den några centimeter mindre. Sedan limmat dem på varandra. För att sedan få den lyxa känslan har han profil fräst en vacker kant runt hela köksön.

Belysning är så viktigt i rum än om vårt kök oftast inte behöver belysas då våra vackra fönster ger oss sådant vackert sken i hela rummet. Men när solen lagt sig ger våra vackra vägglampor ett viktigt sken i rummet. Vi har valt att kunna dimra alla lampor i huset vilket vi starkt rekommenderar. Lamporna är nyproducerade i gammal stil. Mässingen ger en varm och lyxig känsla åt rummet. Lampskärmarna har vi valt i en beige färg som matchar tapet och bänkskivan i sten.

Finns så mycket att skriva om. Vad vill ni veta mera om. Är det lådor, handtag, vitvaror, hur är hoarna monterade, varför dessa blandare, tapet, lister, takrosett…? Skriv gärna en kommentar nedan om vad du vill att jag ska fördjupa mig i för just köket.

Vår vackra toalett!

Det vi kallar guld toaletten är vår wc i hallen. Nu är det så klart inte i guld men vi har spraymålat taket med en metallfärg i guldton. Taket bekläs även med en vacker rosett. Den heter Takrosett K21, den är tillverkad i frigolit. Vår vackra taklist har vi valt att sätta upp och ner för att få mera list i taket. Vilket ger ett mera djup uppåt.

Taklisten heter Z180 och den är tillverkad av polyuretan som är ett stöt- och vattentåligt material. Den är slagfast och har en tjock slät vit och målningsbar yta. Taklisten och rosetten har vi köpt ifrån D-COR.

Det andra som slår en när man kommer in är den vackra byrån som vi gjort om till en vacker badrumsmöbel. Den köpte vi på Dalarnas Auktionsbyrå. Det är en byrå i rokokostil från 1900-talet. Fanerad med inläggningar i olika träslag. Nyckel finns. Skiva i röd sten. Översta lådan med stötmärken. (Höjd 80, bredd 96, djup 42). Det vi har valt att göra är att ta hål för ho och blandare. Även fått sågat ur i lådorna för vatten och avlopp men alla lådor går att använda. Den klubbades för 850 kr och detta var i början på 2020.

Färgen i taket är samma som vi målat guld detaljerna på vår ytterdörr. Guldtonsfäger är inte lätt att hitta som ger en mera naturlig känsla. Provköpte flera olika sorter och testmålande men till slut hittade vi denna hos Becker. Det är en metallfärg som är en halvblank vattenburen grund- och täckfärg av hög kvalitet som används inomhus. Beckers kallar den Decor Metall.

Färgen är jättelätt att måla med pensel men att spraymåla den i taket och framförallt på taklisten som är ett slätt material var mycket svårt. Var mycket lättare på takrosetten som är i frigolit.

Den röda stenskivan på byrån ville vi lyfta med stenen på golvet och då valde vi Älvdalskvartsit som bryts här i Sverige hos Wasasten. Plattorna är 30*30 cm och vackert polerade. Älvdalskvartsit är en mycket tålig sten som även är jättebra för stenläggning ute. Den har mycket karaktär och fin att se på.

För att matcha upp golvet och taket har vi valt att fortsätta i varma färger och gett rummet en bröstning med trälister som vi valt att måla mörkbrun. Färgen är från Gysinge och heter Grön umbra natur.

Bröstningen består av en hög golvlist med fin fräsning, sen är det platta ramar men vi har valt att sätta små lister runt i speglarna för att få ett djup på dem. Överst sitter en bröstlist. Något vi valde var att inte sätta något trä i speglarna och detta var en chansning att det skulle bli ok att måla på gipsen. Jag tycker inte man tänker på det och glad att vi sparade in där.

Handfatet har även en vacker ho i mässing som vi köpt över en webbutik. Blandaren är från Damixa. Den räknas som en köksblandare och vi valde den utan diskmaskinsavstängning. Den är i polerad mässing och har ett vitt porslingrepp. Tycker den passar bra in. Det vita på handtaget plockas upp av toalettens porslin.

Toaletten har vi fått av Mattias far som hade en övers i sin lada. Toalettlocket har vi köpt på IKEA. Måste säga att jag är mycket nöjd med det locket. Den sitter bra och den är mjuksträngade.

På väggarna har vi grundmålat med en vit färg där vi inom kort kommer att sätta upp tyg. Mycket spännande projekt som vi återkommer om.

Har ni några frågor skriv gärna en kommentar nedan.

Vart början man?

Lyckliga tomtägare börjar med att göra en eld på gården och tar sig en korvlunch. Lite lätt glada kan man minst säga att vi var. Dock fortfarande en massa snö i April.

På bara en vecka försvann all snö och vi kunde börja röja upp på gården. Barnen tog härbret  till sitt och planen blev att göra en lekstuga.

Tomten hitta vi en massa utav metall och titt som tätt slog det ut vackra blommor på gården. Ingen växt vi kände igen så la ut en bild på Instagram och fick snabbt svar om att den är giftig. Så typiskt att det som blomma på vår nya gård är farlig. Namnet är Tibast
Daphne mezereum, läs mer om den här på Giftinformationscentralen sida.

Något som är bra att ha är toalett. Och vi hade ett dass på gården som vi sopa ur. Satt upp lite tavlor, krokar och införskaffa en tunna på hjul.

Det som är charmen med att köpa gamla byggnader där andra människor har bott är att dem personerna innan har satt avtryck. Åren har gett spår efter sig och det ger en naturlig hemkänsla. Ibland slår det mig nu när vi är på gården, varför har ingen stannat kvar? Varför har detta vackra ställe ståt tomt som bostadshus i närmare 40 år?

När nu snön smält undan köpte vi in en flismaskin för att ta reda på all sly/skog som var nedtagen av förra ägare. Ljudet från denna maskin kan garanterat skapa osämja med grannarna. Fast vi har världen bästa grannar. Dem är bara så glada att någon tar hand om gården. Helt otroliga, för jag skulle lacka efter fyra timmar av det ljudet och kan meddela att vi har stått flera dagar och flisat.

Tanken av att elda upp allt material eller åka till tippen ger mig rysningar. Varför gör ni så? Först städa, köra bort eller elda, sedan åka till affären och köper täckmaterial eller mulljord. Här har ni det redan! Nu kanske de flesta har en vanlig villatomt och då rekommenderar jag en kompostkvarn som kan gå på el.

Mera leksaker köps in till gården. Ny motorsåg med tillbehör och Mattias tog nog ner 100 träd en dag. 2,6 hektar ungskog är en hel del att hantera. Viktigast är att man är aktsam om dem stora träden för dem ger karaktär så tänk tre, fyra gånger innan ni tar ner ett träd.

Barnen ville självklart ha en sandlåda och bästa storasystern högg in på spaden och dem skapar en rund form. Turen är på vår sida och vi har sandjord. Eller rättare sagt vi har sand… Så inget material behövdes köpas in utan bara hugga in och bygga dem första sandslotten och sandkakorna.

Odling står våra barn nära så självklart la vi ner grässvålen som blev av sandlådan i två pallkragar som vi staplat på varandra. Lite tidningspapper och sedan på med sand. Såddes morötter och rädisor.

Vill ni se lite flera bilder från den första tiden eller sugna på hur det ser ut nu? In och kika på alla våra fina bilder på Instagram.

 

Det som göms i snö…

27 januari 2018 var  en solig vinterdag och snön låg som ett tjockt täcke i Helgbo. Gården låg fortfarande ute till försäljning och vi stod med ett osålt radhus i Storvreta, norr om Uppsala.

Bud på 300 tusen låg och väntade på att vi skulle lägga över. Minns hur tankarna gick med att det kommer ut nya ställen som det här hela tiden, eller?

27398106_10155052384865588_1159986023_o

Var kämpigt att ta sig fram på gården. Det var helt galet med snö. Ja GALET var det. Försökte ta sig fram på skaren men benen sjönk enda ner till grenen.

Vi hade tagit med oss fika till gården och satte oss uppe vid timmerhuset. Vilken dag! Kunde det här bli vårt hem? Den känslan som man hade just då går inte att komma ihåg inom sig. När vi var där påminde vi varandra om att inte glömma bort den här känslan för den kommer inte finnas där, om, när detta ställe är vårt. När huset står där och det är maskrosorna som tar ens uppmärksamhet glömmer man lätt bort hur det var att inte äga detta.

27484630_10155052384820588_652538858_o

Det var så mycket snö så det var omöjligt att gå runt hela marken på sina 2,6 hektar. Vad är det som gömmer sig under snön? Vad är det vi köper? Något vi visste var att läget på marken var underbar. Det vi inte visste var att det fanns en brunn med vatten. Inget mäklaren hade koll på. Det fanns även tre jordkällare inte två som det stod i annonsen.

Magiskt skulle jag beskriva känslan som Hemre gård ger. Tystnaden, lugnet ger kroppen utrymmet att få andas ut. Ytorna ger utrymme för frihet. Motsatsen till känslan som infinner sig i kroppen när du befinner dig i tunnelbanan i Stockholm. Stress, folk som stöter i dig om du inte har samma takt som dem, dålig luft och smutsen tränger på.

Radhuset i Storvreta blev sålt och vi kunde buda emot. Dock så hade vi satt ett maxtak till dit vi hade tänkt att buda men den andra brudgivaren la just det priset mot oss. Minns känslan, obehag i kroppen, klumpen i halsen, sedan bara tom.

Visst vackla vi, kommer vi lägga ett överpris på tomten. Är det värt det? Ingen el, inget vatten (fanns vatten men inget vi visste då). Hade hört att dem hade försökt sälja gården förut men inte fått den såld. Grisen i säcken, varför inte? Vi fotsatte att buda, vi hade redan flyttat in i våra tankar.

Gården i Hemre Helgbo blev vår och känslan var overklig, vad hade vi gett oss in på…

27393080_10155050088180588_719642231_o

 

Vi är med i Tusen trädgårdar 2020

Boka in den 28 juni i er kalender för att åka och kika på fina trädgårdar.

Vi bygger upp en gård där ingen har bott på 40 år. Den är belägen i zon 5 i Dalarna, Insjön. 15 minuter från Leksand.

Gården är på 2,6 hektar och har haft kor, hästar och en smedja. Men idag bygger vi upp ett nytt bostadshus då det gamla har rivits av gamla ägare. Huset är beläget på högsta höjden av gården. Vi bygger huset i gammal stil med breda brädor och målat med linolja. Huset är i stil med 1880 med detaljer av kurbits. Värt att åka och kika på.

84444143_1630276353777864_7448478870495992080_n

Trädgården har fått 9 nyplanterade äppelträd och fått ett stort trädgårdsland. Som kommer under 2020 få ytterligare ett lika stort pendang till denna. 2021 hoppas vi på att uppföra ett stort växthus av gamla fönster. Dessa planer går att få se på plats.

Djur på gården har vi kaniner som bor ute och delar av ladugården. Mycket se värda. Går att få klappa.
Vi har haft grisar och kommer i framtiden att ha så med. Även getter, ankor, höns och får.

 

Gården har även ett gammalt timmerhus som kommer att renoveras upp till en gårdsbutik där man kan köpa ägg, honung och grönsaker. Och är du även intresserad av byggnadsvård kommer vi ha ett sortiment med detta. Vi kommer även bygga ut ett café där hembakat och kaffe serveras.

 

Hoppas ni vill komma och titta på vår början till ett småskaligt jordbruk.

Är ni sugen att följa vår resa rekommenderar vi vår Youtube kanal:Livspyssel Hemre Gård

Landskap Dalarna
Zon / Odlingsläge V
Genre Privata trädgårdar
Övrigt Det finns dass att tillgå på plats.
Övrig information

Försäljning: Blommor och hembakat fika till försäljning under 28 juni.

 

Historik om Tusen trädgårdar: 2010 arrangerade Gunnel Carlsons Trädgårdsriket tillsammans med Riksförbundet Svensk Trädgård den allra första Tusen Trädgårdar. 2012 gick Studiefrämjandet in som ny samarbetspart och är numera en av tre huvudarrangörer till Tusen Trädgårdar. Inför 2020 har Tusen Trädgårdar påbörjat ett samarbete med Sällskapet Trädgårdsamatörerna.

För att hitta trädgårdar nära dig gå in på Trädgårds Sverige.

Inspirerande dag på Gysinge

Vår resa upp från Stockholm blev ett stopp på Gysinge byggnadsvård.

Hos Gysinge hittar du material och inredning som gör att det känns som hemma. På riktigt. Dem erbjuder ett brett sortiment av genuina varor för byggnadsvård, inredning och design. Textil, färg, såpa, möbler, inredningsdetaljer, trädgård, belysning och mycket annat. Tidstypiska detaljer för hem från 1700-talet och framåt.

Butiken ger en drömmar och energi att börja renovera på riktigt. Dem har både nytt och gammalt. Bra miljöer och stora ytor att visa upp sina produkter. Ta som exempel denna underbara skänk man vill minst ha fem saker. Och man finner lätt och snabbt i tankarna vart jag vill ha dem.

20180714_142506.jpg

Det är i flera byggnader Gysinge visar upp sina saker och ger inspiration. Dem har både hus och uthus inredda och renoverade i olika stilar. Dem har även ett uthus med nya lister i dem traditionella modellerna.

20180714_144423 20180714_143922.jpg

Och för er som vill få in gammalt i ert nya har dem riktiga skattgömmor i sina uthus. Med gamla dörrar och fönster. Tro det eller ej men till mycket bra priser.

20180714_153905  20180714_154235  20180714_154245

Det vi var sugna på att titta på och köpa med oss prov av var deras linoljefärg. Vi kommer måla vårt hus grönt och var helt säkra på vilken färg vi önska men tänk vilken skillnad det är att se färger live. Grön jord i 100% var helt säker. Men när vi sedan kom hem och målade upp några brädor och ställde dem uppe där huset ska stå kändes det som en militär byggnad. Det är så långt ifrån vi känner oss. Vi står för naturen och fred.

På vår kulle har det varit skog som vi tagit ner. Vår tanke är att vi ska återföra det gröna vi tagit bort från denna plats. Men nu i eftertanke så är det inte så konstigt att det kändes som en militäranläggning, dem vill ju att deras byggnader ska smälta in.

Vacklar i vårt färgval. Gör vi rätt? Har vi rätt vision? Hur kan vi få fram känslan hur det kommer bli? Första som slår en då, är att finna ett objekt som vårt. Uppstod ett problem! Google har inte ett mörkgrönt hus med rött plåttak. Ok vad gör man då? Jo man håller utkik än vart man är för att hitta det vi har sett inom oss, så fantastiskt det kommer bli.

20180714_143414 20180714_143344

Gysinge gav även inspiration till trädgård. Älskar deras lilla drivhus. Har även förkärlek till att målat med Falurödfärg på byggen i trädgården. Fast finast är nog gröna detaljer men är nog lite jävig i den frågan.

Våra detaljer kommer kanske bli som huset… efter många funderingar och vridande på våra uppmålade brädor satte vi färgen på huset. Det kommer att bli Grön jord 60% på panel och foder. Sen kommer snickarglädjen på entrén bli i Grön jord 30%.

Har ni inte varit till Gysinge? Planera in ett besök nästa år. Dem har även ett jätte mysigt lite café där det även finns lättare lunch.

Läs mer om Gysinge byggnadsvård Här.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑