Boka in 3 juli, Tusen Trädgårdar!

Boka in 3 juli i almanackan och vi hoppas ni kommer förbi oss på Tusen trädgårdar. Det är Riksförbundet Svensk Trädgård som håller i aktiviteten. Det är Sveriges största trädgårdsvisning som lockar många besökare när tusentals trädgårdsägare över hela landet öppnar upp för en dag. Sverige bjuder in till fest i trädgården!

För två år sedan var vi med i Tusen Trädgårdar och vi hade ca 70 stycken besökare. Det var en härlig dag och så trevligt att få träffa andra människor och höra om deras trädgårdar och vad de tyckte om vårat projekt.

Nu har det hänt mycket sedan förra Tusen Trädgårdar. Vi har bland annat gjort stora rabatter runt vårat nya hus på framsidan. Planterat vinbärsbuskar och hallon. Även gjort ett till trädgårdsland precis som den på bilden. Den är bygg av massor från gården efter vi markplanerade så det är mer kvickrot än jord känns det som. Så förra året med husbygget och allt tog ogräset över. Mattias ville ha grisar igen så vi byggde hagen ovanpå landet med hopp om att Linderö svinen kommer äta upp det mesta så att det kommer bli hanterbart. Där hoppas vi på att få till ett självplock av blommor och kanske lite grönsaker.

Gångarna på innergården har vi fyllt med träflis vilket ger en varm känsla och härligt att gå på. Tanken var från början en fin grusad innergård där jag skulle randat varje fredag. Som en gammal kyrkogårdsarbetare skulle det ju vara drömmen men tills vi har fått till alla byggnader som kommer vara är träflisen en bra lösning. Flisen håller fukten i marken och det blir lätt att få bort allt ogräs som är. Vi har valt att endast tagit bort de värsta ogräsen och sedan lagt flisen rakt ovanpå och sen ta tag i all kvickrot mm i vår takt. Vi har ren sand på gården och den blir som cement så väldigt svårt med ogräsrensning så fukten som binds i flisen gör det betydligt lättare att få med alla rötter upp ur marken. Vi vill tacka några besökare från förra gången som efter det besöket kom med en massa ris av deras buskar hemma som faktiskt har bidragit en liten del till de fina flisgångarna.

Parkeringen kommer att vara vid ladan och vi ska se över fler parkeringsmöjligheter men anvisningar kommer att finnas på plats. Det vi märkte förra gången var att vi har ju en stor tomt på 2,6 hektar och det är svårt att hinna med alla och visa runt allt. Därför har vi nu gjort en karta över gården och ett häfte med information om de olika rabatterna och trädgårdslanden. Dessa kartor med häfte kommer att finnas vid parkeringen och inne i gårdsbutiken som är i ladan på innergården.

1. Huvudbyggnad 2. Parkeringen och nr 20. Ladan

Skillnaden i år kommer att vara att fika och korvförsäljning kommer att ske uppe i stora huset. Ni kommer kunna sitta i matsalen, uterummet och balkongen uppe. Vi hoppas på fint väder så vi även har bord ute med. Är man mera sugen på en glass kommer det att gå att köpa nere i ladan i gårdsbutiken där ni även kommer hitta trädgårdsrelaterade saker och naturvårdsprodukter så som linoljesåpa och schampotvålar. Vi får se hur stor del byggnadsvårds saker som kommer att finnas men vi hoppas på ett litet smakprov om vad vi önskar att kunna erbjuda i framtiden.

De gröna markerade områdena är planteringar av olika slag. Våra rabatter innehåller perenner, lökväxter, buskar och vintergrönt. Det är stora rabatter och på sin uppbyggnad. Du som besökare behöver lite fantasi för att kunna se känslan och slutresultatet. Skulle nog säga att om cirka fem år har nog rabatterna satt sig mera men det är en spännande resa att få följa och som vi vill dela med oss av.

Nere på gårdsplanen vid ladan har det hänt mycket. Timmerhuset som vi trodde vi skulle göra om till gårdsbutik har flyttats till Sollerön och herrbrett har flyttat till en by längre bort. Där timmerhuset stod ska vi bygga ett stort växthus med gårdsbutik. Detta bygge trodde vi skulle dra igång i år men livet ville något annat så planerna ligger till nästa år istället. Området där herrbrett stod ska vi börja bygga ett hönshus med gård till dem. Detta hoppas vi att ni kommer få se lite uppbyggnad av. Planen är i alla fall att få klart så pass att hönsen kan flytta dit senast i höst. På innergården kommer vi även ha försäljning av växter.

För er besökare har Riksförbundet Svensk Trädgård fixat så ni lätt kan skriva ut information om de trädgårdar ni vill besöka, följ denna länk. Trädgårdar Jag vill besöka. Det ska läggas till om att det nyligen har släppts på deras hemsida om datum för detta och alla som tänkt vara med har inte uppdaterat det ännu. Kanske har du en trädgård som du kan tänka dig att dela med dig av? In och läs om det anmäl dig, så härligt att få dela med sig av sitt fina arbete där man själv hittar ett lugn och energi. Det är mycket uppskattat. Vi hoppas att vi ses i sommar!

För er som vill se av gården innan kan ni titta in på vår Youtubekanal där ni kan se klipp om vår trädgård och vår resa med det nybyggda huset. Går även att boka en tid för att komma till gården och så fort våren kommer vi ha vissa dagar öppet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: