Inspirerar mig.

Det som har inspirerat mig är platser jag varit på. För att sedan förmedla mina upplevelser som jag själv saknar bilder på är Pintrest ett mycket bra verktyg. Inte lätt att förmedla till sin partner om hur man ser sin vision. Det är en sak att sitta i en huskattalog där det redan finns färdiga resultat och som många gånger går att få se live i visningshus. Ta bara så som takhöjd, rummens storlek och ljuset som faller in genom fönsterna. Ska man bygga efter exakt sin dröm och kanske något som är out side of the box är det betydligt svårare.

Jag har en vän i Enköping som bor på en ö och där finns Bryggholmens gård. Första gången jag var påväg dit gick vi till fots och det var en varm sommardag. Först mötets vi av ett så vackert hönshus och blev ett måste i mitt framtida liv. Vi ska bygga ett hönshus i år och detta kommer vara en av inspirationerna men Mattias har lite större planer för våra höns så det blir ett spännande uppdrag att samsas om design och funktion.

Det är just det att samsas och hitta vår väg ihop. För när man jämkar blir inte slutresultatet som visionen. En svår balansgång. Se bilden nere till vänster och titta på snickarglädjen högst uppe på panelen.

https://www.bryggholmen.se/

Jag ville också ha rundlar/toppar som avslut på vår panel men lite mera åt Taj Mahal. Vi gjorde en test bräda men jag fick inte igenom det utan Mattias känsla blev att det såg ut som kondomer stående runt hela huset. Istället gjorde vi dem helt runda.

Det som även inspirerade från Bryggholmens hus är panelen. Den är bredare än vad man kan tro. Mattias ringde dit och de var snälla och måttade. För det med panel är inte lätt att prata om hos bygghandel eller med snickare. Dem säger att det går inte, det spricker bara. Fick känslan av att ”lilla gumman det förstår du väl att det inte går”.

Mina tankar och envishet gick ändå tillbaka till vad jag sett och upplevt. Jag har sett bred panel på många hus som även är från 1700 talet och hur har dem klarat det i flera hundra år. Det måste gå. Vändningen blev när jag fick komma hem till en kökskund jag hade och fick se deras vackra kilsågade golv. Det är ett magiskt golv med vacker kilsågad furu. Jag tror att några golvbrädor var upp mot 50 cm breda. Golvet kommer från Hälsinglands allmoge golv . Vi kontaktade dem och utan problem leverande dem dryga 30 cm bred panel åt oss. För att minska sprickbildning på panelen spikar man ENDAST fast panelen med EN spik i mitten. Mycket viktigt för då kan panelen röra sig. För att hålla det mera på plats är det lockläcktens uppgift.

Bilden till vänster är inspirationsbild från Pintrest. https://www.pinterest.se/pin/361765782567276770/

Huset smycke är ändå entrén med dess snickarglädje och för att få en mera lyxig känsla viste jag att det var viktigt att just denna del måste bli mera unik. Var något utanför det vanliga till det annars ganska hårda manliga uttryck huset har.

Det jag fastnade för var detaljen ni ser ovan på bilden till vänster, dekorationen under staketet. Det var något som måste finnas med. Sen är vi i dalarna så motivet bör efterhärma kurbits för att anknyta till platsen. Mattias har en tatuering på armen som har inspirerat mig till de olika räckena. Något jag själv inte hade lagt märke till är att många hus har olika räcken på de olika våningsplanen men det var något Mattias önskade och jag föll snabbt för den idén. Det är fint med en mera fyll nere och en som ger ljusinsläpp uppe. Både för att avdela på huset men även få in mera ljus till vardagsrummet uppe. När man även sitter på balkongen är det lättare att se igenom. Nere med ett mera fyllt staket håller det snö borta.

Först var tanken att vi själva skulle göra all snickarglädje men det blev inte rimligt i den tidsaspekten vi hade. Vi är glada att vi hittade Gaveldekor i Uppland som jobbar med detta hela tiden och gör otroligt vackra produkter. Han var sååå tålmodig med mig och min design. Blev många mail som ovan med förslag. Som tack för den stora förståelsen och tålamodet han hade med mig tog jag med en liten gåva som tack för det jobb han gjorde för oss.

https://www.gaveldekor.se/sv-SE

Bilden ovan ser ni till vänster hur vi funderar på att slutresultat ska bli. Bilden till höger är hur det ser ut idag. Jag har även önskemål om att vi ska sätta en svarvad kula i mitten på runden uppe på balkongen. Något som är en fördel att hålla sig till samma färg på ett hus är att du kan gå bananas utan att det blir för mycket. Nu är det samma färg på huset och snickarglädjen men snickarglädjen har mera vitt i sig. Detta var inte tänkt från början men något Mattias fick strida med ett tag men glad att han gjorde. Det ramar verkligen in var entrén är på huset.

Bilden till vänster är min inspirationsbild från Pintrest. https://www.pinterest.se/pin/361765https://www.gaveldekor.se/sv-SE/782560430233/

Vänster bild ovan och nedanför är bilder från Pintrest som har inspirerat mig till husknutarna på huset. Som vi sedan även knöt ann till inne med portalerna på bottenvåningen. Sen fick Mattias sådan feeling på portaler så han gjorde en ute till groventrén utan att från mig på den. Men tror vi kan lösa proportionerna med en mycket bred trappa där.

Våra husknutar är inspirerad från en inomhus bild men tycker att den ger mer den karaktären på huset jag önskade från början. Se sista bilden till vänster för hur jag önskade husmodell. Nu finns det inte många hus från denna tid som vi försöker efterhärma. Husets karaktär är lite mellan två skeden i arkitekturhistorien. Den breda raka grova panelen är en senare tid men formen och balkongen är en mera tid mot det industriella smala panelerna med stående liggande och stående panel igen.

Bilden till vänster är inspirationsbild från Pintrest. https://www.pinterest.se/pin/361765782573752099/

Nedan till vänster är mitt drömhus men det var verkligen inte Mattias. Han tycker det ser ut sm en skolbyggnad. Det vi var överens om att gården behövde ett långt hus om det skulle ligga på kulen på gården. Det har aldrig legat ett bostadshus här men tittar man på en karta känns det naturligt för gården och ramar in gården och dess andra byggnad.

Färgen på huset bestämde vi ett tidigt skede och det är bilden till höger nedan. Men som ni ser har vårat hus inte den färgen. Utan när det blev dags för det stora beslutet om färg sa jag – Det där har jag aldrig godkänt!

Ok vad hade hänt. Hade jag verkligen kommit överens om den färgen. Men hur? Jag kunde verkligen inte förstå. Ett grönt hus, ja för att återföra allt grönt vi hade tagit bort i form av skog. Inte skulle jag säga ja till ett lugnt grönt och vitt hus. Jag var helt bombsäker på att vi hade kommit överens om ett helt grönt hus med bara en färg. Jag letade i alla flöden vi kommunicerar på. Messenger på fb, pintrest, sms, you name it. Hittade inget. Det är faktiskt en gåta än idag hur jag kom fram till att det skulle vara bara grönt. Jag har även letat bland gamla foton på hus jag besökt men hittade inget. Vi letade efter helt gröna hus på semestern men alla gröna hus var verkligen inte som visionen.

Visioner kan vara farliga och svåra att förmedla. Det var mycket en känsla i min vision som jag ville uppnå och den är svår att förmedla till någon som måste se ett slutresultat innan de ser det.

TV: https://www.pinterest.se/pin/361765782560358530/
TH: https://www.pinterest.se/pin/361765782562173460/

Bilderna ovan har varit till stor inspiration till oss och många beslut har tagits utifrån dem så stort tack till dem som har delat dessa. Annars skulle jag säga att min inspiration kommer från mitt iv. Platser jag besökt. Känslan du får när du bor på ett lyxigt hotell. Jag tar inte saker rakt av utan alla intryck blandas ihop sen drömmer jag om det när jag sover och ur det kommer mina visioner, så som färgen på vårt hus.

Nedan har ni länk till mitt Pintrestkonto och vi har ett trevligt Youtubeklipp om husknutarna till huset att kika på. Tänker att jag gör ett liknande inlägg om inspirationen inne i huset också med de mest betydande inspirationskällorna där med. Har ni några önskemål som jag bör skriva om kommentera mer än gärna nedan på detta inlägg. Skriv även gärna vad som inspirerar dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: