Vart ska huset ligga…

Varför valde vi att bygga huset där det ligger nu?! Mattias viste redan på visningen vart han ville ha ett bostadshus på den här gården. Jag själv kunde bara se kraftgatan med el som ligger ett stenkast från vår gård. Vist det är två andra gårdar som ligger närmare med det var det som drog mitt öga.

Här ser ni Mattias förklarande för mig hur han önskade att bygga ett hus.

Våra tankar på huset och gården var redan igång innan vi hade vunnit budgivningen. Det första huset vi kikade på heter Kaptensgården och går att köpa av Eksjöhus. Jag minns att jag gjorde om planlösningen som blev helt magiskt bra. Vi båda var så nöjda. Huset skulle vara uppe på kullen och kännas som att den passar in och ramar in gården. Den känslan fick vi inte med denna husmodell, den var för liten på längden. Vi letade vidare och fann ett hus hos Lövsta Trähus som heter Ängelund. Den gav oss en husmodell som skulle passa gården. Husen skiljer sig på ca 100 kvadratmeter. Frågan var bara hur kan vi bygga ett sådant stort hus med liten budget?

Nedan kan ni se huset vi byggt och det var just ett flygfoto som avgjorde att Kaptensgården inte skulle passa in för att knyta ihop gården. Det är långt mellan byggnaderna och då behövdes ett betydligt längre hus. Jag började med planlösning så den skulle passa våra behov men skulle säga att ett hus som är mera som en kvadrat är mycket lättare och man får mera yta än rektangel.

Köket styrde hela planlösningen och hamnade mitt i huset. Denna ändring är vi mycket nöjda med. Huset är stort och landade till slut på 377 kvm. Med tanke på huset storlek har det få rum men alla i väldigt bra proportioner och det upplevs inte trångt någonstans. Från originalet hos Lövsta Trähus har vi ändrat planlösningen men även takhöjd och storlekar på fönster. Jobbat mycket på att få till de ”rätta” proportionerna man ser från förr som ger en harmoni för ögat. Vi har även förlängt skeppet på husets baksida så köket blev lite större. Alla ändringar gjorde det omöjligt för Lövsta Trähus att kunna leverera vår husdröm så vi beslöt oss för att bygga huset i lösvirke.

Om vi backar i tiden och hamnar i tiden när gården bedrevs som en gård fanns det ett bostadshus som jag märkt upp som en röd rektangel nedan. Den blå byggnaden jag ritat ut var ett stall. Vid den gula rutan fanns det en smedja. Det har även funnits två stycken härbren. För att ha en fungerande gård med djur förstår jag varför man tryckte ihop alla byggnader fast man hade stor mark. För idag när man glömt något hinner man bli helt slut innan man gjort det som tanken var.

Idag är härbret och timmerhuset nermonterade.

För att få huset att kännas som det alltid stått där var det viktigt att det samspelar med resterande byggnader. Och då vi valt att endast ha kvar ladan utgick vi ifrån placeringen av denna. Men den står inte ”rakt” på tomten utan snare snett. Jag och Mattias satt ett snöre så som jag dragit strecket nedan. Så husets stora del livar med ladugården. Sedan ger utbyggnaderna fin proportion till gårdens bredd. Det var mycket nervöst att mäta ut själva vart huset skulle ligga. Hade vi tagit in någon som måttat ut det åt oss hade det ju varit lite lätte men det blev ett ekonomiskt beslut att ställa ut huset hörn själva. Med tanke på att vi använt ett rep och fluktat tills oss platsen är jag mycket nöjd med placeringen av huset.

Här nedan kan ni se när Mattias börjar ta ner den skog som fanns på kullen. Han tog ner ett hundra tal träd än om det var många små. Sedan markplanerade vi själva med en traktorgrävare vi köpte. Allt ris ni ser grävde vi ner i marken på några olika ställen på gården. När huset sedan var på plats har vi fyllt ut kullen med massor som vi fått ihop när vi har markplanerat på andra ställen på gården. Vi har även fått tag på massor genom att gräva hål och fyllt dem med sten. För sten är något vi har för mycket av.

Det var ett tufft jobb att göra klart platsen för huset. På bilden nedan kan ni se hur mycket ris det var som behövdes släpas och grävas ner. De rötter som var efter lite större träd grävde vi också ner. Sen som tur var är det sand på kullen inte ett berg som de flesta trodde. Så vi kunde utan materialkostnad börja med att plana ut med materialet kullen redan hade. Sand! Känns som vi levt i en sand öken de senaste åren. Våra bilar på service har dem undrat vad vi gjort för alla filter har varit igensatta med sand. Det är inte optimalt att öppna upp så stora ytor som vi gjort. Vi längtar verkligen till vi fått en stabil grund att stå på och inga mera sandvindar på gården uppstår.

Något viktigt för mig var att återföra det vi tagit bort. Det gröna. Därför blev det självklara valet ett grönt hus. Det röda taket plockar upp det röda på ladan som även binder ihop det fina orangea som alla tallar runt oss ger. Bilden nedan verkligen visar att ett mindre avlångt hus inte skulle ha ramat in gården som det gör nu. Än om det är ett långt avstånd mellan bostadshuset och ladan känns dt som en innergård. Jag tycker att slutresultatet blev bättre än vad vi kunnat drömma om.

Nedan har ni en film där vi markplanerar för huset och jag pratar lite om uteplats.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: