Husets plats var redan given på visningen av gården. Inte där det förut stått ett boningshus utan på kullen ovan gården. Det gamla bostadshuset hade rivits och även ett stall. Vi har hittat rester från stallet och här är bilder som vi fått av våra grannar.

Av grannarna har vi även fått denna tavla som är på boningshuset. Det stod framför ladan. Man kan se att syrenen stod där redan då. Vi kommer att flytta på syrenen men frågan är bara vart ska vi ha den?

Varför just detta hus? Det var inte detta hus vi började rita på utan vi har tittat på Kaptensgården som Eksjöhus har. Vi hade satt alla detaljer inne men när vi placera huset på kullen insåg vi att det såg ut som en liten stuga. Vi måste kolla på ett längre och smalare hus. Fyrkantiga hus ger mera kvadrat men här fick design gå före det praktiska.

Vi hitta till Lövstaträhus hemsida och hitta huset Ängelund. Superfint men önskade mera designade former och proportioner. Så som högre takhöjd. Fönster som matchar huset utseende. Vi önska köksö! Och ni som bygger hus vet att reglerna om just köksö är knepiga. Det ska vara 1200 mm passage utifall du eller kommande ägare är rullstolsbundna. Detta ger stora krav på huset utformning. Speciellt vi som önskar en jätte ö där man kan sitta och laga mat på. Vi har därför flyttat köket, till husets hjärta. Mitten av huset, där dem har sitt vardagsrum.

Vårt hus, Hemre Gård är tanken i framtiden att bedriva konferens, julbord, kurser mm. Därför behöver vi även ta med att köket bör inte vara i anslutning till något annat. Vi har valt att som förr ha kök för sig och ha en separat matsal. Vi har dock plockat ut en del till matsalen så som överskåp och några bänkskåp där allt porslin kommer att få vara. Praktiskt?! Nej kanske inte, men vem vill inte ha en diskvagn i blank mässing?

Fördelen med en matsal där allt porslin befinner sig är att dem som ska duka inte tar plats inne i köket. Kocken, i vårt fall vår Mattias får jobba ostört. Vill man vara social med dem/den som lagar mat har vi sett till att det finns bra med sittplats vid köksön. Även ett praktiskt ställe att äta sin frukost om man har lite bråttom på morgonen. För finnes tid tror jag att uterummet och stora balkongen kommer vara favoritplatserna för frukostkaffet.

Planlösning Hemre Gård

Blev det ett Lövsta Trähus, nej det blev det inte. Vi ändra för mycket så dem backade ur för att ge oss ett pris. Vi valde då att bygga det själva i lösvirke. Fast helt själva, inte direkt. Allt inne, panel, fönster och dörrar dit tror vi att vi kommer att klara av.

Plattan görs av Lill-Pärs Schakt. Stomme byggs av JSB Bygg från Leksand. Taket och ventilation gör av Dala Klimat Leksand och PlåtLars i Falun. VVS har vi LGI som är från Leksand. Elen kommer grabbarna från Mortas El.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: